Scurt istoric

Istorie Noiembrie 4, 2014

În  partea dreaptă a râului Bistrița sub versantul estic al muntelui Cernegura se află localitatea Văleni, așezare rurală, devenită cartier al orașului Piatra Neamț.

Aici, pe un platou cuprins între Bistrița și panta despădurită a muntelui, la capătul unui șir de case se află biserica parohială cu hramul ,,Schimbarea la Față’’ care atrage atenția oricărui trecător prin înfățișarea arhaică și prin patima întunecată a pereților din lemn, cu o arhitectură deosebită.

Construcția bisericii executată din bârne și scânduri de brad și stejar pe temelie de piatră, trădează o mână de virtuos care a fixat în fiecare perete, precizie, pricepere și imaginație.

Este de tipul bisericilor cu plan simplu în formă de navă fără abside cu altar pentagonal, clopotnița aflându-se în imediata apropiere, spre sud. Acoperișul de șindrilă îmbracă întreaga construcție în mod unitar, fără a sublinia la exterior decât prezența altarului.

Interiorul bisericii este împărțit în altar, naos și pronaos, pridvorul constituind fără îndoială un adaus mai recent.

Chenarele ferestrelor și cel al ușii de la intrarea în biserică sunt ornamentate cu niște încrustații dense care alcătuiesc motive geometrice de o meticuloasă execuție.

În plus, la ușă, frecventul decor al șnurului în relief reproduce simbolic modelul vechilor portaluri de la intrarea bisericilor Sântului Ștefan cel Mare.

Boltirea semicilindrică a pronaosului realizată în trepte, este rezolvată în mod original.

Catapeteasma este un produs al ultimilor decenii.

Problema vechimii și a ctitorilor bisericii de la Văleni este controversată deoarece este foarte veche și nu s-a păstrat nici o pisanie.

Istoricul Nicolae Iorga, prof. I.D. Ștefănescu și alți cercetători consideră că biserica este ridicată în timpul domniei lui Petru Rareș care este înscris ca prim ctitor în Tripticul Bisericii existent în biserică, transcris în 1839, singura sursă demnă de încredere.

Tripticul începe cu numele lui Petru Rareș și al Doamnei Elena, continuând cu Alexandru Lăpușneanu și Ruxandra Doamna, Ieremia Movilă și Melania Doamna și alții. Prezența numelor lui Lăpușneanu și ale Movileștilor în Tripticul bisericii se datorează faptului că aceștia au fost domnitori și restauratori ai lăcașului rareșian.

Pe lângă vechimea sa, biserica ,,Schimbarea la Față’’ din cartierul Văleni – Piatra Neamț este valoroasă mai ales prin icoanele ce s-au păstrat aici de-a lungul veacurilor din care o parte există și astăzi expuse în biserică.

Se vorbește de o școală de pictură la Văleni dar nici în acest sens nu există nici un indiciu precis.

Mare parte a icoanelor care au aparținut acestei biserici se găsesc astăzi în muzeele Mănăstirilor Văratec, Agapia, Bistrița și Neamț.

Preoții cunoscuți, care au slujit în această biserică parohială, sunt următorii: Pr. Ioan Bolboceanu (1946 – 1969), Pr. Ioan Gherasim (1969 – 1981), Pr. Dumitru Pantalon (1981 – 1987), Pr. Alecu Amarinei (1988 – 1996) și Pr. Gheorghe Cârlan, parohul actual numit în această parohie la 1 februarie 1996.

Sfânta Biserică ,,Schimbarea la Față’’ din Văleni – Piatra Neamț este monument istoric, una dintre cele mai reușite realizări ale arhitecturii din lemn o mărturie peste veacuri a trăirii authentic creștine ortodoxe și a trecutului nostru cultural-artistic.